Norge har verdens høyeste sykefravær. Hva kan din bedrift gjøre for å snu trenden?

Norge har verdens høyeste sykefravær. Hva kan din bedrift gjøre for å snu trenden?

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge har det høyeste sykefraværet på 15 år.

I andre kvartal av 2024 var sykefraværet på hele 7,1 prosent, en økning på 10% sammenlignet med første kvartal. Dette er det høyeste nivået siden svineinfluensaen rammet i 2009. NAV-sjef Hans Christian Holte beskriver situasjonen som alvorlig, med en økning fra et allerede høyt nivå​​.

Hvorfor har Norge så høyt sykefravær?

Norge skiller seg ut internasjonalt med høye sykefraværstall, spesielt i etterkant av pandemien. Det er flere faktorer som kan forklare denne trenden.

For det første viser statistikken at psykiske lidelser, som angst og depresjon, står for en stadig større andel av fraværet, særlig blant yngre arbeidstakere. Denne økningen gir store utslag i sykefraværsstatistikken​.

Selv om pandemien forårsaket en økning i sykefraværet globalt, har andre land sett en gradvis nedgang, mens Norge fortsetter å ligge på et høyt nivå.

Hva er det som gjør at sykefraværet her i landet forblir så høyt?

Kan det skyldes arbeidsmiljøet, mangel på tilrettelegging, eller måten vi håndterer psykisk helse på arbeidsplassen?

Tiltak må iverksettes

Det er tydelig at Norske bedrifter må ta grep for å snu denne negative utviklingen.

En vesentlig faktor er at mange av de som er sykemeldt, blir borte fra jobb over lengre tid. Dette viser behovet for forebyggende tiltak som både tar sikte på å forbedre arbeidsmiljøet og ivareta de ansattes fysiske og psykiske helse.

Hvordan kan vi redusere sykefraværet?

For å bryte sykefraværstrenden må norske arbeidsgivere være proaktive.

I stedet for kun å reagere på fravær når det oppstår, må vi skape arbeidsmiljøer der de ansatte trives og føler seg trygg og ivaretatt.

Dette inkluderer tiltak som:

  • Støtte for mental helse: Tilrettelegging for ansatte som opplever psykiske plager, inkludert stressmestring og tilgang til profesjonell hjelp​​.

  • Fysisk aktivitet på arbeidsplassen: Studier viser at regelmessig fysisk aktivitet kan redusere både stressnivåer og risikoen for sykdom​.

  • Fleksible arbeidsordninger: Mange ansatte kan oppleve mindre stress og bedre balanse mellom jobb og fritid dersom de får muligheten til fleksibel arbeidstid eller hjemmekontor. Dette gjelder spesielt ansatte med familie og små barn, som sliter med å få hverdags logistikken til å gå rundt.

Å investere i de ansattes helse er en langsiktig investering i bedriftens suksess.

Det tas grep i utlandet - la oss ta grep i Norge også

Norge har verdens høyeste sykefravær, og det er ikke bærekraftig – verken for bedriftene eller for samfunnet. Det er på tide at det gjøres endringer.

Kilder:

Back to blog

Se hvilken løsning som passer din bedrift